Thursday, 7 March 2013

Apple Crumble Pie






Apple Crumble Pie

Bahan2
2 biji Epal hijau
1/2 cwn gula
50g butter
1 sudu teh serbuk kayu manis
3 sudu bsr perahan lemon

Cara-cara membuatnya
Epal dipotong dadu kecil
Guna Kuali non stick. Masukkan butter, bila dh cair masukkn ke semua bahan2 di atas. Kacau sehingga melekit-lekit. Tutup api dan biarkan sejuk

Untuk doh
150g tepung gandum
70g butter
Sedikit garam
Air sejuk

Cara-Cara
Potong dadu kecil butter dan uli dengan tgn sehingga sebati dan berderai. Masukkan garam dan air sedikit serta uli sehingga menjadi doh dan tidak melekat di tangan. Bungkus dan rehatkn doh di dalam peti sejuk selama 30 minit. Setelah itu gelek doh tersebut dan letakkn dalam acuan.

Cara-Cara crumble
50g tepung gandum
1/4 cwn gula perang/putih
30g butter
Campur ke semua bahan Di atas dan kacau sehingga berderai. Masuk.kn inti yang telah sejuk tadi ke dalam doh acuan pai. Kemudian taburkn Di atas isi pai crumble tadi dan bakar selama 20 minute 180 darjah celcius .

selamat mencuba!



No comments:

Post a Comment