Thursday 7 March 2013

Black Magic Cake with Chocolate Frosting and Chocolate Grated on Top!









Black Magic Cake with Chocolate Frosting and Chocolate Grated on Top!

(Cake ni mudah sbb xpayah bancuh pakai mixer pon dan bahan2nye sgt mudah!)

Bahan2 kek:
1 3/4 cawan gula kaster
1 cawan Buttermilk (susu satu cawan di campur apple cider vinegar 4 sudu dan biar 10 min)
2/3 cawan Minyak sayuran
1 cawan air di campur 1 sudu serbuk nescafe atau kopi
2 biji telur
2 cawan tepung gandum*
1/2 tsp garam*
1 tsp Baking Soda*
½ tsp Baking Powder*
¾ cup serbuk koko tanpa gula*
½ tsp EsenVanilla

Bahan Chocolate Frosting:
1 cawan powdered sugar (lbh halus dr gula kaster)
150 gram butter yg di lembutkan secara natural
1/2 cawan serbuk koko tanpa gula
1 sudu besar esen vanilla
3 sudu susu full cream

Bahan Chocolate Ganache:
140 gram coklat masakan
5-6 sudu susu full cream
1 sudu besar butter

Cara:
1. Panaskan oven pd suhu 175 darjah celcius. Untuk mmbuat kek, ayak bahan bertanda *. Di dalam sebuah mangkuk besar, campurkan semua bahan yg tidak bertanda * dan kacau menggunakan whisker sehingga sebati. Tak payah lama2. Kemudian masukkan bahan bertanda * dan kacau guna whisker lembut2 sehingga sebati. Tak perlu pukul. Dia akan nmpak sedikit berketul2. Kacau lg perlahan guna spatula. Lapikkan baking sheets dlm baking tray 9 inci.
Bakar selama 35-45 min bengantung pd oven masing2.
2. Untuk chocolate frosting yg akn diletak di tgh2 cake, pukul butter guna mixer sehingga kembang, masukkan gula dan serbuk koko yg telah di ayak perlahan2. Pukul hingga sebati selama 5 min. Kemudian masukkan susu dan esen vanilla dan pukul sehingga kembang. Sejukkan dlm peti sejuk sebelum guna.
3. Untuk chocolate ganache, guna kaedah double boiler, masak coklat , susu dan butter. Biarkan sehingga nmpak susu mendidih baru kacau sehingga pekat. Tak perlu kacau semasa memasak. Sejukkan sebelum guna.
4. Setelah kek masak, sejukkan dulu betul2 baru keluarkan dr baking tray. Kemudian potong kepada dua bahagian. Sapukan chocolate frosting di tengah2 dan letakkan bahagian kek yg lagi satu. Tuangkan chocolate ganache yg telah sejuk di atas kek. Ratakan dan untuk hiasan ikutlah kreativiti masing2. Saya letakkan coklat parut sahaja.

Selamat mencuba!!










No comments:

Post a Comment