Thursday, 7 March 2013

Epok-epok (karipap )






Epok-epok (karipap )

kulit nyer :-
1 kg tpg gandum
1 pkt butter di cair kan(minyak msk pn boleh jgk tp ttp panas kan)
dan sedikit garam
cara2 nyer
pabila butter dah cair kan agak2 suam gaul bersama tpg gandum , bila sebati ,br letak air suam2 kuku, uli sampai menjd doh, (letak air sikit demi sedkit sampai jd doh, jgn letak byk2 dulu tkt nnt lembik plak tpg nyer..

inti dlm nyer:-
inti nyer ummi guna ubi kenatng di ptg dadu, bawang besar di ptg dadu jd kan satu bawang dgn kentang tepi kan,
bawang besar, bawang puteh, dan sedikit halia (di blender halus)
dan 3/4 sudu kari babas..
dan beberapa biji telur rebus..

.. tumis semua bahan2 yg tlh di blend td, pastu campur kan rempah kari, dh wangi letak air yg byk, menidih br msk kan ubi kentang bersama bawang yg di ptg dadu..( tunggu ia nyer embuk dan hingga kering)
kalau nk letak daging atau ayam cincang pn bole lg sedap..
mula la kite mengiling menjd bulat seperti gambar yg berikut, letak kan isi kentang dan telur, dan klip kan ia..{ guna kan acuan karipap pun ok jgk ) buat hingga selesai.. dan akhir sekali mengoreng,:- mengoreng epok2 ni kenala biar yg byk br cantek epok2 kite, selamat mencuba.. (maaf gambar tk clear, )

selamat mencuba!





No comments:

Post a Comment