Thursday 7 March 2013

KICAP BEREMPAH IKAN KEMBUNG




KICAP BEREMPAH IKAN KEMBUNG

Bahan-bahan:-

6 ekor ikan kembung digoreng garam kunyit
2 labu bawang besar - dibelah empat
Beberapa tangkai cili hijau dan merah - dibelah dua
Setangkai daun kari
1 sudu besar rempah kari
1 sudu besar serbuk lada hitam
1/2 cawan kicap cair
1 sudu besar minyak bijan
Bahan2 kisar :
1 inci halia
5 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih

cara-cara:-
panaskan minyak, tumis bahan kisar, rempah kari dan daun kari hingga wangi.
masukkan sedikit air beserta kicap tadi. Apabila mendidih, masukkan pula bawang besar, cili hijau dan merah. Masukkan minyak bijan dan ikan yg telah digoreng dan rasa garam. Biar seketika dan tutup api.

Selamat Mencuba!




No comments:

Post a Comment