Kerutup Daging Camry
Kerutup Daging Camry
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
- Bahan A 1 sudu teh jintan manis 1 sudu teh jintan putih 2 inci kulit kayu manis 2 kuntum bunga lawang 2 sudu teh lada hitam 3 sudu teh ketumbar 4-5 biji cili kering dipotong dan dibuang biji
- Bahan B 1 inci lengkuas 1/2 inci halia 5 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih 2 batang serai 1/2 sudu teh serbuk kunyit
- Bahan C 800gram daging 2 sudu besar kerisik 1/2kg santan 1 keping gula melaka kelantan 2 biji tomato 2 biji cili merah daun ketumbar untuk hiasan
Cara-cara
- Bahan A dibersihkan dan di goreng tanpa minyak di dalam kuali hingga garing
- Tumbuk atau kisar bahan A hingga halus
- Kisar atau tumbuk bahan B hingga lumat
- Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan B hingga masak
- Masukkan bahan A yang telah dikisar. Kacau hingga sebati.
- Masukkan daging ke dalam kuali. Tutupkan kuali sehingga air daging hampir kering atau tambah air jika daging masih liat.
- Masukkan santan dan garam secukup rasa. Garam dimasukkan hanya setelah daging empuk. Masukkan kerisik. Kacau dan tutup semula kuali.
- Apabila santan hampir kering, masukkan tomato yang dibelah 8 dan cili merah. Kacau dan biarkan seketika. Pastikan cukup rasa masin, manis dan masam tomato. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment