Thursday 7 March 2013

Ayam masak taucu







Ayam masak taucu
ayam potong kecil (ikut suka)

*1 biji bawang besar (hiris)
*3 ulas bawang putih ( hiris )
*2 inci halia ( hiris )
*10 biji cili padi ( belah dua ) kalau x nak pedas kurang kan
*1 kuntum bunga lawang
*1 btg kulit kayu manis
*1/2 kiub ayam maggie or knor
2 sudu asam jawa ( bancuh dgn air )
1 sudu makan gula
sedikit aji nomoto
minyak masak 2 sudu jer
taucu 1 peket

kicap 4 sudu makan (jika suka)

1 biji bawang besar ( dipotong bulat )
2 biji cili merah potong ikut suka

cara2
1.ayam dibelah kecik2 lps tu lumur dgn kunyi serbuk,garam setengah sudu teh,aji nomoto sikit gaul sebati dan goreng..lps tu asing kan.

2.panas kan kuali,masukan minyak masak.
3.masuk kan bahan2 yg bertanda * goreng sampai naik bau
4.pas tu masuk kan air asam jawa beserta aji nomoto..tak perlu masuk garam sb taucu dah masin.bila kuah dah mendidih masuk kan ayam yg telah digoreng td beserta bawang yg dipotong bulat2 dan cili masak.biar kan selama 20minit dan angkat..
5.sedia utk dihidang..

selamat mencuba! 



1 comment: